Motivaatiolla kohti muutosta
Kaipaatko muutosta? Minkä muutoksen haluaisit tehdä? Jotain pientä, kuten syön edes pienen aamupalan aamulla. Tai ehkä jotakin suurempaa, kuten haluan oppia uuden taidon tai haluan tehdä elämääni muutoksen jossakin asiassa. Tee kestävä muutos elämääsi motivaation avulla.
Tiedätkö mikä on motivaation kenties suurin lähde? Tulokset.
Tavoitteesi voi olla oppia syömään pieni aamupala, kun aiemmin olet juonut vain kahvia aamulla.
Tai haluatko ottaa vaikkapa lisää askeleita päivään? Tähän voit miettiä oman tavoitteen mitä kohti haluat matkata.
Haaveilitko vuosi sitten muutoksesta, mutta se jäi toteuttamatta?
Oliko vuosi sitten tämä sama tilanne – haaveilit silloinkin muutoksesta?
Mitä teit tuolloin?
Aloititko innokkaasti ja kolmen – neljän viikon jälkeen kaikki lopahti?
Tämä on minulle ainakin tuttua, luulenpa että sinulle myös.
Päätään ei kannata hakata seinään.
Minkälaisia tavoitteita teit?
- Tästä päivästä lähtien syön AINA aamupalan
- Tästä päivästä lähtien teen JOKA päivä 5 km:n kävelylenkin, että saan lisää askeleita
Kokeilitko aiemmin aamupalan syöntiä periaatteella “syön täydellisen aamupalan” tai lisätä askeleita juurikin sillä, että “joka päivä 5km lenkki, jotta askeleet tulee täyteen” ja askeltavoite on laitettu kymmeneen tuhanteen, koska “niin on käsketty”?
Se ei toiminut? Aloitit toteutuksen ja into joka lopahti kuukaudessa (tai jopa parissa viikossa). Miksi näin käy?
Tuli ehkä kiireinen aamu ja et ehtinytkään syödä aamupalaa tai perheessä sairastapaus ja lisäksi kauheasti töitä, etkä päässytkään askeltavoitteeseen tai useampaan päivään kävelylle.
Siitä seurasi ajatuksia; “ei tää onnistu”, “kaikki on pilalla”, “ei tästä tuu mitään”…
Näitähän riittää – itse kutsun näitä tekosyiksi.
Kyseiset lauseet mahdollistavat sen, että mielesi luovuttaa, koska annat itsellesi alitajunnan tasolla luvan luovuttaa, “hyvällä syyllä”.
Ehdottomat sanat, kuten ”aina” ja ”joka” tavoitteissa tekevät sinulle paineita onnistumiseen.
Tärkeintä ei ole se, montako kertaa kaaduit – vaan se, montako kertaa nousit ylös
Miten asiaa pitäisi käsitellä?
Tee realistinen tavoite. Ei mennä kerralla kuuhun.
Kirjoita nämä vaikka kalenteriin, vihkoon tai puhelimen sovellukseen – mieluiten niin, että ne pysyvät näkyvissä. Kalenterissa laita tavoite joka viikolle näkyviin, voit kirjoittaa sen vaikka joka päiväkin. Vihkossa vähintään joka sivun alkuun, sinnekin vaikka 2-3 kertaa joka sivulle. Puhelimen soveluksessa pidä huoli, että tavoite sattuu silmiisi aina kun avaat sovelluksen – esimerkiksi kalenterisovelluksessa tavoite voi olla joka päivälle laitettuna toistumaan.
Tee asia tällä kertaa toisin
Muutetaan tavoitetta realistisemmaksi ja lempeämmäksi:
- pyrin syömään pienen aamupalan
- pyrin saamaan lisää askeleita päivään (tekemällä pienen kävelylenkin, jos arkiaktiivisuus ei riitä)
Ota aamupalalla tavoitteeksi vaikka vähän marjoja/hedelmä, keitetty kananmuna, puolikas leipäpala tms. kahvin kaveriksi.
Jos askeleita oli 5000 aiemmin, niin ota tavoitteeksi 6500. tähän saattaa riittää pelkkä arkiaktiivisuuden lisääminen.
Mitä tahansa tavoitetta voi lisätä muutaman kuukauden tai puolen vuoden päästä.
Mitä sitten jos tänään jäi se aamupala syömättä tai askeleita tuli 6100, vaikka tavoite oli 6500 – huomenna on uusi päivä ja uusi mahdollisuus, miksi et jatkaisi huomenna?
Tai jos 5 päivää jäi kiireiden vuoksi askeltavoite saavuttamatta tai aamupala välistä eli “kaaduit”, niin mitä jos jatkaisit huomenna?
Onko tänään vielä aikaa kerätä askeleita – entäpä, jos lähtisit vaikka käymään pikku kävelyllä? Saisit happea, aivosi virkistyisivät, tulisi askeleita, saisit hyvän mielen ja lisää jaksamista.
Ei muutosten tuominen elämään ole pikajuoksu vaan maraton, jossa edetään rauhallisesti, jotta jaksetaan loppuun asti.
Muutoksessa apuna voi toimia myös tarjoamani kalevalainen jäsenkorjaus. Varaa aikasi hoitoon täältä.
Nähdessäsi tuloksia sinun on helpompi jatkaa eteenpäin
Kirjasitko aiemmin tuloksia ylös? Laitoitko itsellesi ylös, kun olit syönyt aamupalan tai saanut askeltavoitteen täyteen tai käynyt kävelyllä?
Merkkaa joka päivä, miten tavoite täyttyi. Näin et ole muistisi varassa.
Ajatellaan, että se “kriittinen” ensimmäinen kuukausi olisi nyt kulunut. “Kaaduit” ehkä pari kertaa, mutta mitä tuon kuukauden kohdalla lukee?
Siellä lukee, että söit pienen aamupalan kaikkiaan 15 kertaa tai sait askeleet täyteen/kävit kävelyllä 16 kertaa. Nousit siis ylös ja jatkoit eteenpäin. Tämän ansiosta saavutit tavoitteesi jopa puolet kuukaudesta. Se on hienosti ensimmäiselle kuukaudelle!
Nyt huomaat, että teit tavoitteesi eteen jo paljon enemmän kuin toissa kuukautena – kenties jopa koko viime vuonna! Miten hyvä tästä onkaan jatkaa.
Olet saanut palkkiota tekemästäsi muutoksesta ja huomaat olevasi oikealla polulla.
Muutos on alkanut.
Mikään muutos ei onnistu kerrasta tai no, jokin ihan pieni muutos voi onnistua. No miksei isompikin muutos, jos motivaatio on riittävän suuri (esimerkiksi terveys).
Menemällä eteenpäin pienillä askelilla pääset päivä kerrallaan kohti pysyvää muutosta.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös tämä: Hieman hyvinvoinnista
Motivaatio toimii apuna muutoksessa
Toiminta johtaa lisääntyneeseen motivaatioon.
Sinullekin on varmasti tuttua ajatus “jahka saan motivaation kohdilleen, niin johan alkaa tapahtua” . Varmasti tiedät, että tuota motivaatiota saa yleensä odottaa – kauan. Tee kestävä muutos elämääsi motivaation avulla.
Mitä jos se menisikin näin:
“Sain helmikuussa syötyä 15 kertaa aamupalan ja nyt tuntuu siltä, etten halua katkaista hyvin alkanutta tapaa ja pyrin maaliskuussa syömään useammin aamupalan, koska se tuntuu tekevän hyvää”.
Tai “Sain helmikuussa askeltavoitteen täyteen 16 kertaa ja nyt tuntuu siltä, että haluan jatkaa tätä koska se tuntuu niin hyvältä. Olo on ollut virkeämpi ja parempi kun välillä olen käynyt kävelylläkin.”
Tavoitteiden ylös kirjaaminen ja niiden toistaminen säännöllisesti auttaa sinua pääsemään haluamaasi muutokseen.
Miettimällä asioita pitkällä tähtäimellä parannat onnistumistasi.
Jos haluat muutosta sen vuoksi, että “niin nyt vaan kuuluu tehdä” – voin kertoa, ettei se onnistu.
Mutta jos haluat muutosta siksi, että haluat tehdä itsellesi hyvää ja voida paremmin tulevaisuudessa – silloin olet oikealla tiellä.
Kun halu muutokseen kumpuaa sisältäpäin, sinun omista unelmista ja tavoitteista, on onnistuminen helpompaa ja varmempaa kuin ulkoisten seikkojen vuoksi ponnistelu.
Omia unelmia ja tavoitteita ovat esimerkiksi saada hyvää oloa aamupalan avulla tai voida paremmin, kun askeltavoitteen täyttymiseen tulee käytyä välillä pieni kävelylenkki.
Seuraamalla edistymistä, saat onnistumisen tunteita ja onnistumisen tunteet ruokkivat motivaatiota, joka johtaa haluamaasi muutokseen.
Älä luota muistiisi, vaan kirjaa itsellesi tehdyt asiat ylös. Muuten et maaliskuussa muista helmikuusta muuta kuin sen, että tuli epäonnistumisia. Kun onnistumiset on ylhäällä, voit nähdä konkreettisesti edistymisesi ja tämä ylläpitää motivaatiota.
Ja kun jokin tulee tavaksi (esim aamupala tai pieni kävelylenkki) et tarvitse motivaatiota enää! Olet onnistunut muutoksessa!
Haaveiletko sinä muutoksesta?
Ratkaisukeskeisestä valmennuksesta saat apua muutokseen. Lue lisää täältä.