Ajattelemalla onnistuneita muutoksia – miten ajatukset muovaavat elämää

Miten ajattelemalla voi saada onnistuneita muutoksia? Miten ajatukset muovaavat elämää ja meitä? Voiko kuka tahansa onnistua?

Tämä postaus sisältää:

  1. Miten ajatukset liittyvät uskomuksiin?
  2. Mitä ajatukset ovat?
  3. Miten saada ajatus pois mielestä?
  4. Vinkkejä miten ajatuksia voi muuttaa.

Miten ajatukset liittyvät uskomuksiin?

Ajatukset, jotka pyörivät mielessämme, muuttuvat uskomuksiksi. 

Uskot sen, mitä itsellesi sanot. Kun toistat samoja asioita itsellesi, huomaat ennen pitkää meneväsi ajatustesi suuntaan. Koska meillä on taipumus uskoa uskoa omia ajatuksiamme, rakentuu todellisuus siitä, miten ajattelemme.

Liian usein meidät valtaa negatiivinen ajattelu.

“No kun minä olen tällainen” , “ei se multa onnistu, koska…” ,“olen epäonnistunut / huono / tyhmä / laiska”, “en voi tehdä asiaa x, koska…”, “en jaksa / osaa / pysty”.

Tällöin lannistamme itsemme jo valmiiksi. Miksi edes yrittää, jos ei jaksa, osaa, pysty tai se ei onnistu kuitenkaan?

Huomaamme, että ajatus osaamattomuudesta on muuttunut uskomukseksi.

Kuvassa on ihminen, jolla on laatikko päässsään. Laatikossa lukee brain ja laatikkoon laitetaan ideoita.

Tämä toimii myös toisinpäin. “Minä pystyn / osaan / jaksan” ja huomaat pystyväsi, osaavasi ja jaksavasi. Huomaamattasi olet tarttunut uuteen tehtävään innolla ja vienyt suunnittelemaasi asiaa käytäntöön, ihan vain koska voit. Tai ehkä töissä oli vaikealta tuntuva tehtävä, joka lähtikin sujumaan, kun muutti ajattelua. Mikä sen ihanampaa!

Muutos ei toki tapahdu hetkessä, eikä välttämättä edes päivissä. Se voi viedä viikkoja, joskus jopa kuukausia. Mahdollista se kuitenkin on.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: Mikä on huijarisyndrooma ja miten siitä pääsee eroon?

Mitä ajatukset ovat?

Toivon, ettei tätä ymmärretä väärin. Mieleesi saattaa tulla ajatus, että asioita voi muuttaa vain ajattelemalla.
Tätä minä en tarkoita. Haluan nostaa esille ajatusten voiman yleisesti jaksamisessa sekä myös mielenterveyden haasteista toipumisessa.

Tämä menee sen verran läheltä itseäni, joten avaanpa asiaa hivenen lisää.

Vuosia sitten minä itse olin se, joka suutuin (kyllä, oikeasti suutuin), kun luin / kuulin että omilla ajatuksilla on suuri merkitys omassa voinnissa ja jaksamisessa. 

Muistan ajatelleeni, että kaikkihan me halutaan jaksaa ja voida paremmin. Jos jaksaminen olisi ajatuksista kiinni, niin kaikkihan me ajateltaisiin itsemme kuntoon. Valitettavasti se nyt ei mun kohdalla vaan toimi, koska syy x, y tai z. Kuulostaako tutulta?

Kuitenkin vasta muutama vuosi myöhemmin oikeasti ymmärsin, mistä tuossa on kyse. Ei riitä, että kysyjälle vastataan “no tottakai mä haluan voida / jaksaa paremmin, tyhmiähän sä kyselet” ja samaan aikaan omassa päässä ajatukset kertovat, kuinka huono / laiska / epäonnistunut / osaamaton jne sinä omasta mielestäsi olet.

Tietyllä tapaa on turvallista olla siinä omassa “huonoudessa”, piiskata itseään koko ajan tekemään enemmän ja vähätellä muiden sanomisia. Onhan epämukavuusalueelle meneminen vaikeaa, vaikka se tapahtuisi vain omassa mielessä.

Puhuisitko parhaalle ystävällesi samoin? Etkö, miksi et?
Miltä sinusta tuntuisi sanoa ystävälle “oletpa sinä huono / epäonnistunut / tyhmä / osaamaton…”? Minusta se tuntuisi pahalta.  Olen sitä mieltä, että sinäkään et haluaisi puhua noin rumasti ystävällesi.

Puhutko kuitenkin rumasti sinun elämäsi tärkeimmälle henkilölle, sinulle itsellesi?

Mitä teet, jos ystäväsi puhuu itsestään ääneen ikävästi? 
Sanotko hänelle, että “hei ystävärakas, olet aivan oikeassa. Minunkin mielestäni sinä olet huono ihminen”?  
Vai kerrotko mieluummin hänelle, miten sinä hänet näet – taitavana, ahkerana ja viisaana?

Miten saada ajatus pois mielestä?

Kuvassa on vihko ja kyniä, joilla voi kirjoittaa ajatuksia pois mielestä.

Kaikkia ajatuksia ei tarvitse saada pois mielestä. Monille ajatuksille on paikkansa ja tehtävänsä. Esimerkiksi kun sinun täytyy muistaa käydä kaupassa. Kauppalistan voi ja kannattaa tehdä lapulle tai puhelimen sovellukseen, ettei tarvitse muistaa aivan kaikkea. Tai lapset täytyy hakea harrastuksista, puoliso viedä jonnekin jne.

Illalla nukkumaan käydessä meillä usein käy aivot huutamaan “macarenaa”. Tämä tarkoittaa sitä, että kun pitäisi rauhoittua, lähtee kaikki muistettavat asiat pyörimään päässä. 

Ajatuksen voi saada pois mielestä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Osta itsellesi muistikirja ja kynä. Kirjoita tärkeimmät muistettavat asiat ylös tuohon muistikirjaan. Näin voit milloin vain palata niihin, ne odottavat sinua siellä. Vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa asiat puhelimen muistioon tai sanella puhelimeen mielessäsi olevat asiat.
  • Rauhoitu. Syvään hengittäminen rentouttaa ja rauhoittaa. Googlaamalla löydät rauhoittavaa musiikkia. Hakusanoina voit käyttää esimerkiksi peaceful meditation music,  relaxing music (for stress). Youtube sekä erilaiset suoratoistopalvelut sisältävät paljon rauhoittavaa musiikkia sekä meditaatioita.
    Tietoisuustaitoharjoitukset ovat myös hyviä rauhoittumiseen. Niitäkin löydät googlella tai youtubesta sanoilla tietoisuustaitoharjoitus tai mindfulness.
  • Keskustelu toisen ihmisen kanssa voi auttaa saamaan mieltäsi rauhoittumaan ja ajatuksia pois mielestä.
  • Liike on lääke, tässäkin asiassa. Mikä tahansa liike auttaa. Kun keskityt tekemiseen, mieli rauhoittuu. Kävely, jumppa, jooga, uiminen – kaikki käy. Kenties sinulle auttaa maalaaminen, piirtäminen tai lukeminen. 

Miten ajatuksia voi muuttaa?

Voit kirjoittaa negatiiviset ajatukset ylös ja kirjoittaa viereen sama asia positiivisella tavalla.
Voit opetella huomaamaan negatiivisen ajatuksen, pysäyttää ajatuksen ja muuntaa sen mielessäsi positiiviseksi.

Tässä muutamia esimerkkejä, miten voit ajatuksia muuntaa posiitiviseksi.

  • Olen huono / tyhmä  vs. Olen hyvä ja viisas.
    Osaan paljon erilaisia asioita, erityisen hyvä olen (esimerkiksi kirjoittamaan, sanoittamaan tunteita, piirtämään, neulomaan…)
  • Olen epäonnistunut vs. Olen onnistunut monessa asiassa.
    Olen hyvä esimerkiksi kokkaamaan, leipomaan, neulomaan… Tähän voi avuksi ottaa vaikka läheisten, ystävien ja tuttavien kehumat asiat.
  • Olen laiska vs. Olen pirteä, saan paljon aikaan tai Sain tehtyä asian x, vaikka tuntui etten jaksa… 
  • Ei se onnistu kuitenkaan, koska… vs. Onnistun tässä asiassa, koska haluan tehdä sen.
    Onnistumistani auttaa, kun luen asiasta vähän lisää / harjoittelen asiaa lisää. Ei kukaan ole seppä syntyessään.
  • Joka päivä on hyvä kehua itseään. Vaikkei muuta, niin sano itsellesi aamuin illoin, että olet ihana ja hyvä. Lisäksi voit vielä samalla halata itseäsi.
  • Mieti joka päivälle vähintään 1, mutta mieluummin 3 positiivista asiaa.
    Asioiden ei tarvitse olla suuria ja vaikuttavia. Kaunis ilma, ihana kukkanen / perhonen / mikä vaan, sain kirjoitettua sähköpostin / soitettua ystävälle, olin ystävällinen, minulle oltiin ystävällinen.
    Ihan kaikki positiiviset asiat käyvät tähän, ne kaikkein pienimmät ja mitättömältäkin tuntuvat.
Kuvassa on positiivinen ihminen kohti valoisampaa tulevaisuutta uusien ajatusten kanssa.

Eikö ajatusten muuttaminen onnistunut heti? Ei huolta. Joku viisas on joskus sanonut, että “kertaus on opintojen äiti”. Ei lapsikaan opi kerralla kävelemään, vaan hän harjoittelee tuota taitoa monesti kuukausia.

Sinäkin voit harjoitella näitä asioita. Ensin opit tarttumaan ajatukseen. Seuraavaksi saat muutettua ajatusta. Tämän jälkeen siitä uudesta ajatuksesta alkaa muotoutua sinulle uusi, positiivinen tapa.
Ei roomaakaan rakennettu päivässä, joten sinäkin voit opetella uutta aivan rauhassa ja ajan kanssa.

Nyt tiedät, miten ajatukset muovaavat elämää ja meitä. Sait myös vinkkejä miten ajattelemalla voi saada onnistuneita muutoksia.

Lähteet:
www.hyvakysymys.fi 
www.ajattelunammattilainen.fi 
www.prevenia.fi 
https://www.terve.fi/artikkelit/oletko-yliajattelija

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *