Herkkä yrittäjä – jaksa paremmin
Näin rajojen asettaminen auttaa herkkää yrittäjää jaksamaan
Yrittäjyys on täynnä mahdollisuuksia. Se tuo mukanaan myös haasteita, jotka voivat koetella herkän yrittäjän jaksamista. Herkkänä yrittäjänä omien rajojen tunnistaminen ja niiden kunnioittaminen on avain haluamaansa menestykseen – eikä pelkästään yrittäjyydessä vaan myös henkilökohtaisessa elämässä ja hyvinvoinnissa.
Tässä artikkelissa pureudun siihen, kuinka herkkä yrittäjä voi tunnistaa rajansa ja suojella niitä.
Artikkeli sisältää:
Miksi rajojen asettaminen pelastaa herkän yrittäjän jaksamisen?
Muistan edelleen miten edellisen yrittäjyyteni aikana olin avoin kaikille ja kaikelle. Kun joku halusi jotain – oli se asiakas, perheenjäsen tai ystävä – luovuin aina omasta ajastani. Halusin miellyttää kaikkia, mutta lopulta löysin itseni vain lyyhistyneenä loputtoman pitkän tehtävälistan alta.
Tämä johti minut vuosien sairaslomalle uupumuksen vuoksi. Tämä opetti myös, miten tärkeää rajojen asettaminen on – ei pelkästään oman hyvinvoinnin, vaan myös asiakkaiden tyytyväisyyden vuoksi.
Yrittäjyys tarjoaa kyllä vapauden päättää omasta työajasta ja tekemisistä, mutta tämä vapaus voi myös kääntyä itseään vastaan. Moni herkkä yrittäjä tekee helposti liian pitkiä työpäiviä, ottaa vastaan kaikki asiakkaat ja karsii omasta – sekä usein myös perheen yhteisestä – ajasta. Kalenteri ja tehtävälistat alkavat ahdistamaan, koska sieltä puuttuu vapaa-aika. Tämä johtaa pahimmillaan uupumiseen, kuten minulla tai jopa koko yrittäjyyden lopettamiseen.
Erityisesti meille herkille yrittäjille rajojen asettaminen on elintärkeää. Tiedäthän sanonnan “rajat on rakkautta” – se pätee myös yrittäjään itseensä. Usein me herkät yrittäjät koemme kuormitusta helpommin esimerkiksi asiakaskohtaamisten, kiireen tai jatkuvan epävarmuuden vuoksi. Moni meistä on myös introvertti ja tästä tulee ristiriitaa mieleen, kun toisaalta nautimme ihmisten seurasta, mutta toisaalta kohtaamiset kuormittavat meitä.
Kun opit paremmin tunnistamaan rajasi sekä pitämään niistä kiinni, lähdet kohti levollisempaa yrittäjyyttä. Voit saavuttaa paremman tasapainon työelämän ja henkilökohtaisen elämän sekä hyvinvoinnin välillä.
Mitä rajojen asettaminen tarkoittaa käytännössä?
Tämä muistuttaa minua asiakkaastani, joka kamppaili perheestä tulevien vaatimusten kanssa. Hänellä oli nepsynuori ja hänen puolisonsakin oli yrittäjä. Hän jousti aina kun puolison yritykseen tuli asiakas tai kun nuori tarvitsi jotain.
Yhdessä kävimme läpi, mikä on pienin, millä hän pystyy osallistumaan puolison asiakkaiden kanssa. Hän myös oivalsi, että hän voi antaa vastuita enemmän lapselleen, joka oli jo aikuisuuden kynnyksellä. Näin hän sai lisää aikaa omille harrastuksille, mutta myös omille asiakkaille.
Rajojen asettaminen tarkoittaa sitä, että tunnistaa oman jaksamisen, omat resurssit sekä suojelee niitä. Käytännössä tämä voi näkyä esimerkiksi siinä, että työpäiväsi päättyy tiettyyn aikaan, vaikka tehtäviä olisi vielä jäljellä. Se voi myös tarkoittaa sen hyväksymistä, ettei kaikkea voi tehdä itse, vaan voi pyytää myös apua.
Herkkänä yrittäjänä rajojen asettaminen voi näkyä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
Näin tunnistat rajasi ennen kuin uuvut
Omalla yrittäjätaipaleellani opin rajojen tunnistamisen kantapään kautta. Nyt tiedän, että jos muistini alkaa reistailla, asiat ja/tai ihmiset alkavat tuntua ikäviltä ja moni aiemmin iloa tuottanut asia alkaa muuttumaan ikäväksi tai ärsyttäväksi, on aika löysätä.
Aiemmin puskin vain eteenpäin, kuuntelematta hälytysmerkkejä ja se johti lopulta totaaliseen uupumiseen. Olin useita vuosia pois työelämästä lähes kokonaan. Nyt tiedän, että omatkin rajat on rakkautta sitä elämäni tärkeintä ihmistä kohtaan eli itseäni. Kun itse voi hyvin, se säteilee ympäristöön positiivisella tavalla.
Omien rajojen tunnistaminen ei aina ole helppoa. Kun on tottunut venymään, laittamaan kaikki muut etusijalle ja antamaan kaikkensa kaikille ja kaikelle, voi olla vaikeaa lähteä muuttamaan tilannetta. Se saattaa tuntua itsestä huonolla tavalla itsekkäältä. Moni saattaa pelätä muiden reaktioita.
Tärkein oppini rajojen kanssa on se, että mikäli joku muu sanoo sua itsekkääksi, niin kyse ei olekaan susta. Hän, joka näkee, että olet muuttunut itsekkääksi, itseasiassa peilaa asiaa itsensä kautta. Kun et enää ole koko ajan ja joka asiassa käytettävissä, kuten joku muu haluaisi, se saattaa tuoda hänelle tunteen, että olet itsekäs.
Pakko myöntää, tottahan se on. Susta on tullut terveellä tavalla itsekäs, koska sä haluat voida hyvin ja jaksaa paremmin. Jotta sun tärkeimmät ihmiset myös voisi hyvin ja jaksaisit olla heille äiti/puoliso/lapsi/ystävä.
Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat tunnistamaan, missä rajasi kulkevat:
Kuinka kunnioittaa omia rajoja?
Muistan, kun ensimmäistä kertaa tuli tilanne, jossa jouduin sanomaan asiakkaalle, ettei minulla juuri nyt ole aikaa. Ohjasin asiakkaan kollegalleni.
Aluksi tunsin syyllisyyttä, mutta olin päättänyt tätä toista yrittäjyystaipaletta aloittaessani, että mun on pakko pitää rajani. En halua uupua uudelleen. Tein valinnan pitää kiinni aikataulustani ja omasta jaksamisestani.
Mä uskon, että hyvä tulee takaisin. Ohjaamalla kollegalle asiakkaan silloin, kun itsellä ei ole aikaa on kuitenkin tuonut mulle kiitettävästi asiakkaita. Olen jaksanut palvella asiakkaani hyvin ja uupumatta, joka säteilee lisää hyvää ympärilleni.
Ensimmäinen askel on tunnistaa omat rajat. Haaste alkaa niiden kunnioittamisesta, siitä, että opit pitämään terveet rajat. Tämä on haasteellista etenkin tilanteissa, joissa kokee painostusta tehdä jotain, mitä ei halua tai jaksa. Se on kuitenkin oman itsen lisäksi välttämätöntä myös läheisille. Onnellisempi sinä tarkoittaa onnellisempia ihmisiä myös ympärilläsi.
Tässä muutamia käytännön tapoja kunnioittaa omia rajojasi:
Näin hyödyt rajoista herkkänä yrittäjänä
Mitä enemmän olen kehittänyt ajanhallintajärjestelmääni herkkyyteeni sopivaksi, sitä isompia muutoksia olen huomannut. En ole enää jatkuvasti väsynyt, jaksan harrastaa, asiakastyöni laatu on selvästi parantunut – parhaiten sen huomaa palautteesta jota saan.
Asiakkaani sanovat mm.
“Susta kyllä oikeasti huomaa, et tää on se sun juttu. Ja jotenkin se tulee vielä tosi luontevasti sulta.”
“Heidi on ihana, luottamusta herättävä ja ihminen jolle tuntuu olevan turvallinen avautua. Koin tulleeni hyvin ymmärretyksi.”
“Heidi on lämmin ja aito, kuitenkin sopivan neutraali ja ammattitaitoinen.”
Kaikki tämä on vain vahvistanut ajatustani siitä, että rajojen asettaminen ei ole vain tärkeää, vaan välttämätöntä.
Kun oppii tunnistamaan ja kunnioittamaan omia rajoja, vaikutukset tulee näkyviin monella osa-alueella:
Yhteenveto
Herkän yrittäjän hyvinvoinnin ja menestyksen kannalta rajat ovat tärkeässä asemassa. Yhtä tärkeää kuin rajojen asettaminen on kommunikointi asiakkaille rajoista. Kun asiakkaat ymmärtävät toimintatavat, se voi jopa parantaa asiakassuhteita.
Kun oppii suojelemaan omaa aikaansa, niin työssä kuin vapaa-ajallakin, pystyy keskittymään paremmin tärkeimpiin asioihin. Tämä vie yritystäsi kohti haluamaasi menestystä. Itsensä kuuntelu sekä ei:n sanominen auttavat saavuttamaan tavoitteita ilman uupumusta.
Vahvat rajat eivät ole merkki heikkoudesta, vaan osoitus itsensä arvostamisesta sekä viisasta itsensä johtamista.
Ota ensimmäinen askel tänään: pohdi missä asioissa voisit asettaa selkeämmät rajat ja miten voisit kunnioittaa niitä. Kirjoita nämä mieluiten paperille, mutta vähintäänkin tiedostoon, josta voit muistuttaa itseäsi näistä ajatuksista.
Yrittäjyys on maraton, ei sprintti ja rajojen asettaminen auttaa sinua jaksamaan paremmin ja pysymään vahvana koko matkan ajan.
Näin voit herkkänä yrittäjänä jaksaa paremmin elämässäsi.